Expositie de vergeten winkeltjes en de smokkelhandel

Expositie de vergeten winkeltjes en de smokkelhandel

De werkgroep “Cultuurhistorisch informatiecentrum ’t Laag”, onderdeel van BIZ Millingen Centrum, heeft voor het derde jaar op rij een boeiende expositie samengesteld in de kerk van Millingen aan de Rijn. Van 14 mei tot 27 oktober kunnen bezoekers op dinsdag, vrijdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur genieten van deze bijzondere tentoonstelling.

Dit jaar staat de expositie in het teken van de handel, zowel legaal als illegaal, met als hoofdthema de vergeten winkeltjes en de smokkelhandel. Aan de hand van verhalen, foto’s, authentieke artikelen en attributen wordt het ontstaan en de ondergang van oude winkeltjes belicht, evenals de risico’s en avonturen van de smokkelpraktijken die destijds plaatsvonden.

Eens waren Millingen aan de Rijn, Kekerdom, Leuth en Ooij zelfvoorzienende dorpen, met een scala aan winkels waar de lokale bevolking hun dagelijkse benodigdheden kon vinden. De hechte gemeenschappen stonden bekend om hun onderlinge solidariteit en gastvrijheid. Maar met de opkomst van supermarkten en een gebrek aan opvolgers sloten veel van deze kleine winkels noodgedwongen hun deuren.

Naast de legale handel florerde ook de smokkelhandel als een middel om extra inkomen te vergaren in tijden van armoede. Creatieve trucs werden bedacht, zoals het gebruik van loslopende honden met nylonkousen vol kostbare goederen als “halsband”. Deze praktijken waren echter niet zonder risico; smokkelaars riskeerden forse celstraffen en sommigen betaalden zelfs met hun leven.

Met deze expositie willen we het verleden weer tot leven brengen en de herinneringen van de bewoners koesteren, om zo de saamhorigheid van weleer opnieuw te ervaren. Kinderen worden uitgenodigd om op ontdekkingsreis te gaan en kunnen via een speciale zoekkaart kennismaken met de wereld van smokkelen en de winkels van vroeger. Bovendien kunnen ze een kleurplaat kiezen om thuis in te kleuren en nog eens terug te denken aan de bijzondere ervaring van de expositie.